Kavos tirščių panaudojimo organinėms trąšoms gaminti galimybės

  • Dovilė Ragauskaitė
  • Rasa Šlinkšienė
Raktiniai žodžiai: kavos tirščiai, organinės trąšos, dirvožemis, fizikinės cheminės savybės, granuliavimas

Anotacija

Pagrindinis šio tyrimo tikslas yra nustatyti kavos tirščių (KT) fizikines ir chemines savybes, įvertinti jų tinkamumą organinėms trąšoms gaminti. Eksperimento metu nustatyta: kavos tirščių dalelių dydis, vandeninių tirpalų pH vertės, įvairių cheminių elementų ir organinės anglies koncentracija. Išsamesnei kavos tirščių analizei buvo naudoti instrumentinės analizės metodai: vienalaikė terminė analize (VTA), Furjė transformacijos infraraudonųjų spindulių spektroskopija (FTIR), rentgeno difrakcinė analizė (XRD) ir skenuojamoji elektroninė mikroskopija (SEM). Kavos tirščiai nepasižymi dideliu rūgštingumu, 10 % tirpalo pH vertės svyruoja nuo 5,2 iki 5,8. Nustatyta organinės anglies koncentracija kavos tirščiuose siekė 4,75–5,74 %. Termogravimetrinės analizės kreivės tirtų kavos tirščių yra panašios, tirščiai visiškai suskyla, kai pasiekiama aukštesnė negu 400 °C temperatūra. Iš difrakcinių kreivių matyti, kad tirščiai yra amorfinė medžiaga, juose esančių organinių junginių funkcinės grupės (hidroksilo, karbonilo) ir dvigubi ryšiai nustatyti remiantis FTIR spektru. Skenuojančiu elektroniniu mikroskopu gautos nuotraukos leidžia teigti, kad kavos tirščiai turi erdvinę, porėtą struktūrą. Naudojant laboratorinį granuliatorių buvo atliktas kavos tirščių granuliavimas, tačiau be papildomų rišiklių granulės nesusiformavo.
Publikuotas
2020-11-02
Skyrius
Agronomija