Dirvožemio agrocheminių savybių įtaka topinambų žiedų cheminei sudėčiai

  • Ieva Stočkutė
  • Elvyra Jarienė
Raktiniai žodžiai: dirvožemis, kokybė, lakieji junginiai, topinambai, žiedai

Anotacija

Šio tyrimo tikslas buvo ištirti ir įvertinti topinambų, išaugintų skirtinguose dirvožemiuose, žiedų cheminę sudėtį. Žiedų kokybinė analizė buvo atlikta Vytauto Didžiojo universiteto, Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto laboratorijose. Standartiniais metodais nustatyta auginamų topinambų dirvožemio agrocheminiai rodikliai: pHKCl, humuso kiekis, mineralinio azoto kiekis, judrusis fosforas ir judrusis kalis. Standartiniais metodais įvertinta topinambų žiedų skirtingų dalių (vaisingų ir nevaisingų žiedų) cheminė sudėtis: angliavandenių (inulino ir sacharidų), mineralinių medžiagų (N, P, K, Ca, Fe, Na, Zn, Mg) kiekiai. Elektronine nosimi (Alpha M.O.S) identifikuojant lakiuosius organinius junginius buvo nustatytas žiedų kvapas. Tyrimų duomenys statistiškai apdoroti dispersinės analizės metodu (ANOVA), pasitelkiant programą Statistica 10. Tyrimų rezultatai parodė, kad patikimai didžiausias inulino kiekis buvo nustatytas vaisinguose žieduose (0,339 % s. m.) topinambų, išaugintų vidutinio humusingumo ir vidutinio kalingumo dirvožemyje. Bendrasis sacharidų kiekis topinambų žiedų skirtingose dalyse varijavo: vaisinguose – nuo 2,54 iki 4,11 % s. m., nevaisinguose – nuo 0,55 iki 0,81 % s. m. Didžiausias makroelemento kalio kiekis nustatytas vaisinguose žieduose (3,1 % s. m.), kai topinambai buvo išauginti vidutinio humusingumo ir vidutinio kalingumo dirvožemiuose. Topinambų žieduose lakieji organiniai junginiai buvo aptikti kaip kompleksas įvairias chemines grupes sudarančių junginių, tokių kaip: esteriai, alkoholiai, terpenai, sulfidai ir kt. Esterių grupės junginiai dominavo topinambų žieduose. Iš esterių grupės metilacetatas ir etil 2-metilbutiratas – tai vaisių ir vynuogių aromatą turintys junginiai. Sulfidų grupės junginys dimetil-trisulfidas taip pat dominavo topinambų žieduose. Nustatytas topinambų žiedų aromato profilis parodė, kad jų kvapas artimas vaisiams.
Publikuotas
2019-12-25
Skyrius
Agronomija