Fenolinių rūgščių kiekis skirtingą laiką fermentuotuose siauralapio gauromečio (Chamerion angustifolium (L.) Holub) lapuose

  • Marius Lasinskas
  • Elvyra Jarienė
Raktiniai žodžiai: siauralapis gaurometis, fenolinės rūgštys, kietafazė fermentacija

Anotacija

Tyrimo tikslas – ištirti ir nustatyti skirtingos trukmės kietafazės fermentacijos įtaką fenolinių rūgščių kitimui gauromečio lapuose. Tirti biodinaminiame ūkyje natūraliai augančių siauralapių gauromečių (Chamerion angustifolium (L.) Holub) lapai, surinkti 2017 metais. Žaliava iš įvairių augimvietės vietų atsitiktine tvarka surinkta liepos mėn. masinio žydėjimo pradžioje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto laboratorijoje susmulkinti gauromečio lapai buvo fermentuojami anaerobinėmis sąlygomis 30 °C temperatūroje uždaroje tamsioje patalpoje 24 arba 48 valandas. Eksperimentas buvo vykdytas trimis pakartojimais. Po fermentacijos žaliava išdžiovinta 40 °C temperatūroje. Fenolinių rūgščių kiekis nustatytas aukšto slėgio skysčių chromatografijos (ASSC) metodu. Tyrimų duomenys buvo statistiškai apdoroti naudojant dispersinės analizės (ANOVA) metodą. Statistinis skirtumų tarp vidurkių reikšmingumas įvertintas Fišerio LSD testu (p < 0,05). Gauti tyrimų rezultatai parodė, kad po 24 val. kietafazės fermentacijos padaugėjo benzoinės ir p-kumaro rūgščių, o sumažėjo – galo, chlorogeninės ir elago rūgščių kiekiai. Po 48 val. fermentavimo gauti priešingi tyrimų rezultatai, t. y. galo rūgšties padaugėjo, o chlorogeninės, p-kumaro, elago ir benzoinės rūgščių kiekiai – sumažėjo.
Publikuotas
2019-12-25
Skyrius
Agronomija