Aromatinių aminorūgščių įtaka mėtos (Mentha L.) genties augalų cheminei sudėčiai

  • Aloyzas Velička
  • Živilė Tarasevičienė
  • Honorata Danilčenko
Raktiniai žodžiai: fenilalaninas, triptofanas, tirozinas, fotosintetiniai pigmentai, Mentha

Anotacija

Aromatinės aminorūgštys triptofanas, fenilalaninas ir tirozinas yra ne tik baltymų komponentai, bet ir daugelio augaluose esančių, didelės įtakos jų augimui, vystymuisi, dauginimuisi ir apsauginei funkcijai nuo įvairių abiotinių ir biotinių veiksnių turinčių junginių pirmtakai. Didėjant augalinės kilmės cheminių junginių paklausai, atliekama daug mokslinių tyrimų in vitro ir in vivo siekiant suintensyvinti šių junginių sintezę ar pakeisti jų kokybinę sudėtį augaluose. Tyrimų tikslas – įvertinti aromatinių aminorūgščių įtaką skirtingų veislių Mentha L. genties augalų cheminei sudėčiai. Lauko eksperimentas vykdytas 2017–2019 m. Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU), nuo 2019 m. – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) bandymų stotyje, kuri yra Ringaudų seniūnijoje, Kauno rajone (koordinatės 54° 53′ 08,9″ N, 23° 50′ 08,02″E). Skirtingų koncentracijų aminorūgščių tirpalų poveikis mėtų cheminei sudėčiai priklausė nuo jų veislės. Purškimas visų aminorūgščių tirpalais iš esmės didino sausųjų medžiagų, ląstelienos ir pelenų kiekį M. spicata ‘Crispa’ veislės mėtose. Teigiamas aromatinių aminorūgščių poveikis baltymų kiekiui nustatytas tik M. piperita ‘Granada’ veislės mėtose, purkštose 200 mg l–1 koncentracijos tirozino tirpalu, baltymų kiekis šios veislės mėtose 1,41 karto padidėjo, palyginti su nepurkštais augalais. Fotosintetinių pigmentų sintezės intensyvumą lėmė naudoti aminorūgščių tirpalai ir mėtų veislė.
Publikuotas
2021-09-15
Skyrius
Agronomija