Mikroskopinių grybų, išskirtų iš gamtinės aplinkos, produkuojamų celiuliazių aktyvumo tyrimai

  • Ieva Sendžikaitė
  • Dalia Čižeikienė
  • Vita Raudonienė
  • Algimantas Paškevičius
Raktiniai žodžiai: Penicillium, mikroskopiniai grybai, celiuliazinis aktyvumas, kviečių sėlenos

Anotacija

Pastaruoju metu didelio susidomėjimo sulaukė augalinės kilmės žaliavos perdirbimas į vertingus komponentus pakeičiant šalutinius žemės ir miško ūkio produktus į pridėtinę vertę turinčias medžiagas. Celiuliazės fermentai yra svarbūs skaidant augalinės kilmės žaliavą, iš jų ir celiuliozę, kuri yra gausiausias augalų biomasės komponentas, kuris gali būti panaudojamas įvairių bioproduktų, įskaitant biokurą, gamybai. Aktuali išlieka naujų, celiuliazes gaminančių mikroskopinių grybų, išskirtų iš gamtinės aplinkos, paieška ir jų savybių tyrimai. Šiame tyrime vertinant specifinę sąveiką tarp kongo raudonojo dažo ir polisacharidų, iš 29 skirtingų mikroskopinių grybų, išskirtų iš gamtinės aplinkos, buvo atrinkta 11 padermių, kurios pasižymėjo celiuliaziniu aktyvumu. Tyrimai atlikti Gamtos tyrimų centro Biodestruktorių tyrimų laboratorijoje ir Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedroje 2017–2018 metais. Didžiausias celiuliazinis aktyvumas kviečių sėlenų terpėje buvo nustatytas mikroskopinių grybų, priklausančių Penicillium sp. genčiai. Šių grybų gaminamų celiuliazių optimali temperatūra ir terpės pH vertė – 50 °C ir pH 7.
Publikuotas
2019-01-13
Skyrius
Biotechnologija ir bioinžinerija