Grybai, išskirti iš Lietuvoje užaugintų kukurūzų (Zea mays L.) grūdų

  • Aurimas Krasauskas
Raktiniai žodžiai: kukurūzai, grūdai, mikromicetai, tarša, mikotoksinai

Anotacija

Darbo tikslas buvo ištirti kukurūzų grūdų taršą grybų pradais ir grybų rūšinės sudėties įvairovę Lietuvos klimato sąlygomis. Tyrimo objektas – kukurūzų grūdai, paimti penkiuose skirtinguose Vilkaviškio rajono ūkių laukuose 2016 ir 2017 metais. Grūdų mėginiai iš laukų buvo paimti prieš derliaus nuėmimą (spalio mėn. pabaigoje). Mėginių drėgmė išmatuota mobiliu termohigrometru „Wile 55“. Kiekybinis grūdų užteršimas grybų pradais nustatytas skiedimo metodu ir skiedinių sėjimu trimis pakartojimais į Saburo gliukozės agaro terpę su chloramfenikolu (0,5 g l–1). Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad kukurūzų grūdų drėgnumas skirtingais tyrimų metais svyravo nuo 21,5 iki 32,3 %. Dėl vėlyvos brandos ir nepalankių meteorologinių sąlygų kukurūzų grūdų tarša grybų pradais siekė nuo 9,5 cfu/g–3 iki 33,2 cfu/g–3. Grybai buvo identifikuoti pagal morfologines ir mikroskopines savybes. Išskirtos aštuonios skirtingų grybų gentys (Absidia spp., Aspergillus spp. Alternaria spp., Cladosporium spp., Epicoccum spp., Fusarium spp., Mortierella spp., Penicillium spp.) ir identifikuota 14 rūšių. Grūduose labiausiai buvo paplitę Alternaria ir Fusarium genčių grybai. Siekiant sumažinti derliaus nuostolius, gauti geresnės kokybės grūdus ir išvengti žmonėms bei gyvūnams keliamo toksinų pavojaus, būtina nustatyti grūdų pažeidėjus grybus, ištirti jų ekologinius savitumus, naudoti priemones, ribojančias jų plitimą maisto žaliavose.
Publikuotas
2019-01-13
Skyrius
Agronomija