Phaseolus L. genties augalų rūšių sėklų su skirtingos spalvos luobele antioksidacinis aktyvumas

  • O. N. Bezuhla
  • V. V. Pozdniakov
  • L. N. Kobyzeva
  • R. L. Boguslavskiy
  • O. V. Antsyferova
Raktiniai žodžiai: antioksidacinis aktyvumas, Phaseolus vulgaris L., Phaseolus multiflorus Lam., Phaseolus lunatus L., Phaseolus acutifolius A.Grey, sėklų luobelės spalva

Anotacija

Tyrimo tikslas – ištirti skirtingų pupelių rūšių sėklų, besiskiriančių luobelės spalva, antioksidacinį aktyvumą. Tirtos Ukrainos nacionalinio augalų genetinių išteklių centro kolekcijoje saugomų rūšių Phaseolus vulgaris L., P. multiflorus Lam., P. lunatus L., P. acutifolius A. Grey sėklos. Antioksidanto aktyvumas buvo nustatytas naudojant DPPH pagalba patobulintą stabilių radikalų surišimo metodą. Metilo alkoholis tirpale buvo pakeistas netoksišku etilo alkoholiu. Analizės rezultatai pateikiami kaip standartinio antioksidanto (chlorogeno rūgšties) ekvivalentas, išreiškiamas mg standarto 1 g mėginio, atsižvelgiant į skiedimus pagal kalibravimo grafiką. Nustatyta, kad pupelių sėklų antioksidacinis aktyvumas priklauso nuo sėklų luobelės spalvos. Nepriklausomai nuo pupelių rūšies, mažiausias rodiklis buvo stebėtas baltose sėklose (ekvivalentas chlorogeno rūgščiai 0,82–0,96 mg g–1 sėklos). Spalvotos pupelės turėjo įvairų antioksidacinį aktyvumą. P. vulgaris L. rūšyje aukščiausias antioksidacinio aktyvumo rodiklis nustatytas alyv­uogių spalvos pupelėse (4,21–5,07 mg g–1 sėklų), raudonojo vyno spalvos (2,36–3,60 mg g–1 sėklų) ir rožinėse (2,72–3, 21 mg g–1 sėklų) . Taip pat pastebėta sėklų piešinio ir spalvotos zonos ploto įtaka antioksidaciniam aktyvumui. P. lunatus L. baltų sėklų su ryškiu vynuogių raudonumo raštu antioksidacinis aktyvumas (2,27 mg g–1 sėklų) buvo daugiau nei dvigubai didesnis, palyginti su baltų sėklų (0,94 mg g–1 sėklos) P. multiflorus Lam. Visos spalvotos sėklos turėjo labai didelį antioksidacinį aktyvumą, nepriklausomai nuo sėklos spalvos ir raštuotumo (6,09–6,16 mg g–1 sėklų). P. acutifolius A. Grey šio parametro pokytis dėl sėklų spalvos buvo mažas (1,27–1,62 mg g–1 sėklų). Nustatyta, kad pupelių antioksidacinis aktyvumas priklauso nuo aplinkos sąlygų, ypač streso, kurį sukelia sausra.
Publikuotas
2018-10-23
Skyrius
Agronomija