Veiksniai, lemiantys ožkų pieno riebumą

  • Evaldas Šlyžius
  • Birutė Šlyžienė
  • Vaida Lindžiūtė
Raktiniai žodžiai: ožkos, pienas, laktacija, veislė, laktacijos mėnuo, pieno riebalai

Anotacija

Darbo tikslas – ištirti pagrindinius ožkų pieno riebalų kiekį lemiančius veiksnius Lietuvos pieninių ožkų populiacijoje. Tyrimas atliktas septyniuose ūkiuose su keturių veislių (Čekų baltosios (n = 610), Zaaneno (n = 364), Lietuvos vietinės (n = 94) ir Anglų Nubijos (11)) ožkomis. Tyrimo metu nustatytas vidutinis visų veislių ožkų primelžto pieno kiekis per laktaciją – 797,42 (±53.3) kg, jo riebumas – 4,14 (±0,4) %. Ožkų pieno riebumo tyrimai parodė, kad skirtinguose ūkiuose rodikliai įvairuoja. Nustatytas didžiausias Anglų Nubijos veislės ožkų pieno riebumas procentais – 5,2 %. Visų veislių ožkų pieno riebumas didėjo atitinkamai iki 4–6 laktacijos, o pasiekęs piką pradėjo mažėti. Vertinant pieno riebalų kiekį per laktaciją nustatytas aukščiausias riebumas pirmaisiais laktacijos mėnesiais (4,5–4,7 %) ir laktacijos gale (4,4 %). Mūsų atlikti tyrimai parodė, kad veislė, laktacijos periodas, laktacija ir ūkis turėjo įtakos ožkų pieno riebalų kiekiui.
Publikuotas
2017-11-22
Skyrius
Zootechnika