Veiksniai, lemiantys žieminio rapso (Brassica napus L.) ūglių atsparumą šalčiui in vitro

  • Remigijus Peleckis
  • Natalija Burbulis
  • Aušra Blinstrubienė
  • Vaida Jonytienė
Raktiniai žodžiai: elektrolitų laidumas, endogeninis prolinas, L-glutamo rūgštis, šaltis, žieminis rapsas

Anotacija

Tyrimai atlikti Aleksandro Stulginskio universiteto Biologijos ir augalų biotechnologijos institute ir Jungtinio tyrimų centro Agrobiotechnologijos laboratorijoje. Tirtas veislės, grūdinimo trukmės ir egzogeninės L-glutamo rūgšties poveikis elektrolitų laidumo pokyčių dinamikai žieminio rapso ūgliuose. Ūgliai auginti Murashige ir Skoog (MS) maitinamojoje terpėje, papildytoje 0, 1, 2, 3 ir 4 mM l–1 L-glutamo rūgšties. Ūglių atsparumas šalčiui įvertintas nustatant lapų audinių, šaldytų 24 val. –8 °C temperatūroje, elektrolitų laidumą. Nustatyta, kad egzogeninės L-glutamo rūgšties priedas maitinamojoje terpėje skatino endogeninio prolino sintezę tirtų žieminio rapso veislių negrūdintuose ir grūdintuose ūgliuose. Žieminio rapso ūglių atsparumą šalčiui in vitro sąlygomis labiausiai padidino sinerginis L-glutamo rūgšties ir grūdinimo poveikis. Nepriklausomai nuo grūdinimo trukmės ir L-glutamo rūgšties koncentracijos maitinamojoje terpėje, atspariausi šalčiui buvo veislės ‘SY Kolumb’ ūgliai.
Publikuotas
2017-07-25
Skyrius
Agronomija