Mielėmis modifikuoti elektrodai kaip amperometriniai glicerofosfato biojutikliai

  • Rasa Garjonytė
  • Vytautas Melvydas
  • Albertas Malinauskas

Anotacija

Konstruojant amperometrinius glicerofosfato biojutiklius, keletas kepimo ir vyno mielių Saccharomyces cerevisiae bei Kluyveromyces lactis pavyzdžių buvo panaudoti kaip galimi fermento
L-glicerofosfato oksidazės šaltiniai. Biojutikliai buvo ruošiami modifikuojant anglies pastos elektrodus: uždedant mielių sluoksnį ant elektrodo paviršiaus arba sutrinant mieles kartu su grafitu. Amperometriniai matavimai buvo atliekami naudojant įvairius mediatorius. Modifikuoto elektrodo atsako į glicerofosfatą dydis priklausė nuo mielių rūšies, mediatoriaus ir elektrodo paruošimo būdo. Jaut­riausi (detekcijos ribos – 33–48 μM, tiesinė srovės priklausomybė nuo koncentracijos – iki 2,4 mM glicerofosfato) ir stabiliausi glicerofosfato biojutikliai buvo gauti naudojant kepimo mieles ir mediatorių kalio heksacianoferatą.

Publikuotas
2015-06-30
Skyrius
Elektrochemija