Ekstrakcijos įtakos Melissa officinalis L. lapų ekstrakto bendram fenolinių junginių kiekiui ir antioksidaciniam aktyvumui įvertinimas
Anotacija
Ekstrakcija veikia ekstraktų kiekybinę sudėtį ir kokybę. Svarbu parinkti tinkamas sąlygas vertingam produktui pagaminti. Tyrimo tikslas – įvertinti ekstrakcijos įtaką vaistinių melisų ekstraktų kokybei. Sausi Melissa officinalis L. lapai ekstrahuoti dinaminės maceracijos būdu naudojant ultragarsą. Ekstrakcijai naudoti tirpikliai – vanduo ir 50 % etanolis; ekstrakcijos laikas – 5, 10, 15 ir 30 min.; žaliavos ir tirpiklio santykis – 1:10, 1:20 ir 1:30 g/ml, ir sausų lapų dalelių dydis. Kokybiniai rodikliai – bendras fenolinių junginių kiekis ir antiradikalinis aktyvumas naudojant 2,2-difenil-2-pikrilhidrazilo (DPPH) radikalo inaktyvinimo metodą – nustatyti spektrofotometriškai. Bendras fenolinių junginių kiekis visuose ekstraktuose svyravo nuo 40,13 ± 2,0 iki 78,49 ± 3,9 mg rozmarino rūgšties ekvivalento sausų melisos lapų masei. Didesnis fenolių kiekis ekstrahuotas su 50 % etanoliu nei su vandeniu. Lapų ir tirpiklio santykis 1:10 buvo efektyviausias, kai tirpikliu naudotas etanolis. Kai tirpikliu naudotas vanduo, efektyviausias santykis – 1:30. Dalelių dydžio sumažinimas padidino fenolinių junginių išeigą 20 %. Antiradikalinis aktyvumas svyravo nuo 37,60 ± 1,9 % iki 89,48 ± 4,5 % inaktyvintų DPPH radikalų. Didžiausias antiradikalinis aktyvumas nustatytas etanoliniame ekstrakte po 15 min. ekstrakcijos, naudojant smulkintą žaliavą ir 1:10 santykį. Vertintas ryšys tarp bendro fenolinių junginių kiekio ir antiradikalinio aktyvumo, koreliacija nustatyta nebuvo.