Ekstrakcijos įtakos Melissa officinalis L. lapų ekstrakto bendram fenolinių junginių kiekiui ir antioksidaciniam aktyvumui įvertinimas

  • Giedrė Kasparavičienė
  • Justyna Jurgelevič
  • Zenona Kalvėnienė
  • Saulė Velžienė
  • Arūnas Savickas
  • Daiva Kazlauskienė

Anotacija

Ekstrakcija veikia ekstraktų kiekybinę sudėtį ir kokybę. Svarbu parinkti tinkamas sąlygas vertingam produktui pagaminti. Tyrimo tikslas – įvertinti ekstrakcijos įtaką vaistinių melisų ekstraktų kokybei. Sausi Melissa officinalis L. lapai ekstrahuoti dinaminės maceracijos būdu naudojant ultragarsą. Ekstrakcijai naudoti tirpikliai – vanduo ir 50 % etanolis; ekstrakcijos laikas – 5, 10, 15 ir 30 min.; žaliavos ir tirpiklio santykis – 1:10, 1:20 ir 1:30 g/ml, ir sausų lapų dalelių dydis. Kokybiniai rodikliai – bendras fenolinių junginių kiekis ir antiradikalinis aktyvumas naudojant 2,2-difenil-2-pikrilhidrazilo (DPPH) radikalo inaktyvinimo metodą – nustatyti spektrofotometriškai. Bendras fenolinių junginių kiekis visuose ekstraktuose svyravo nuo 40,13 ± 2,0 iki 78,49 ± 3,9 mg rozmarino rūgšties ekvivalento sausų melisos lapų masei. Didesnis fenolių kiekis ekstrahuotas su 50 % etanoliu nei su vandeniu. Lapų ir tirpiklio santykis 1:10 buvo efektyviausias, kai tirpikliu naudotas etanolis. Kai tirpikliu naudotas vanduo, efektyviausias santykis – 1:30. Dalelių dydžio sumažinimas padidino fenolinių junginių išeigą 20 %. Antiradikalinis aktyvumas svyravo nuo 37,60 ± 1,9 % iki 89,48 ± 4,5 % inaktyvintų DPPH radikalų. Didžiausias antiradikalinis aktyvumas nustatytas etanoliniame ekstrakte po 15 min. ekstrakcijos, naudojant smulkintą žaliavą ir 1:10 santykį. Vertintas ryšys tarp bendro fenolinių junginių kiekio ir antiradikalinio aktyvumo, koreliacija nustatyta nebuvo.

Publikuotas
2017-03-31
Skyrius
Organinė chemija