Žaliavų paruošos įtaka veikliųjų medžiagų išeigai bruknių (Vaccinium vitis – idaea L.) vaisiuose

  • Jurgita Daukšienė
  • Kristina Burdulienė
  • Gediminas Daukšys
  • Lauryna Paulauskaitė
  • Deividas Burdulis

Anotacija

Remiantis šio atlikto mokslinio tyrimo duomenimis bei palyginus juos su kitų mokslininkų darbais, nustatyta, kad bruknių vaisių žaliavos paruošos būdas turi didelę reikšmę suminei fenolinių junginių išeigai. Nustatyta, jog suminis fenolinių junginių kiekis skirtingai paruoštose bruknių vaisių žaliavose statistiškai reikšmingai skyrėsi. Jis įvairavo nuo 6,72±0,58 mg/g iki 43,25±0,29 mg/g. Didžiausias suminis fenolinių junginių kiekis buvo nustatytas šaldytoje bruknių vaisių žaliavoje, o mažiausias 55 °C temperatūroje džiovintuose bruknių vaisiuose. Suminis proantocianidinų kiekis, atsižvelgiant į žaliavų paruošos būdą, varijavo nuo 2,73±0,11 mg/g iki 11,33±3,18 mg/g. Didžiausias šių junginių kiekis nustatytas šaldytoje žaliavoje, mažiausias – 55 °C laipsnių temperatūroje džiovintuose bruknių vaisiuose. Suminis antocianinų kiekis skirtingai paruoštose bruknių vaisių žaliavose įvairavo nuo 0,33±0,01 mg/g iki 1,74±0,04 mg/g. Gauti rezultatai statistiškai reikšmingai skyrėsi. Didžiausias antocianinų kiekis nustatytas šaldytoje žaliavoje (1,74±0,04 mg/g). Tyrimo metu antioksidantinis aktyvumas įvertintas ABTS ir FRAP metodais. Apskaičiavus koreliacijos koeficientus, nustatyta, kad antioksidantinis aktyvumas priklauso nuo suminio fenolinių junginių kiekio.

Publikuotas
2024-04-03
Skyrius
Analizinė chemija