Piridino ir furfurilo alkoholio nustatymas iškvėptame ore po kavos vartojimo

  • Adrian Vicent Claramunt
  • Audrius Sadaunykas
  • Birutė Knašienė
  • Evaldas Naujalis

Anotacija

Šio tyrimo tikslas buvo parodyti, kad iškvepiamo oro analizė gali būti naudojama kaip metodas potencialiai kenksmingiems junginiams maiste aptikti po jų suvartojimo. Sukurtas toks metodas galėtų būti pritaikytas kaip priemonė apsinuodijimui maistu nustatyti. Tam pasiekti buvo palyginti piridino (Py) ir furfurilo alkoholio (FFA) kiekiai iškvėptame ore su šių junginių kiekiu, suvartojamu geriant kavą. Kavos gėrimai buvo ruošiami laboratorijoje ir juos vartojo savanoriai (n = 5). Siekiant kiekybiškai įvertinti Py ir FFA gėrime, kavos alikvotinė dalis buvo analizuojama naudojant didelio efektyvumo skysčių chromatografiją su diodų matricos detektoriumi (HPLC-DAD). Žmogaus iškvepiamo oro mėginiai buvo paimti kelis kartus per 45 minutes po kavos išgėrimo ir analizuojami naudojant terminę desorbciją, sujungtą su dujų chromatografija-masės spektrometrija (TD / GC-MS). Py ir FFA kiekis kavoje svyravo atitinkamai nuo 0,2 iki 3 mg kavos puodelyje ir nuo 7 iki 30 mg kavos puodelyje. Šių junginių koncentracija iškvėptame ore svyravo nuo 7 iki 1 200 ng/l Py ir nuo 1 iki 760 ng/l FFA. Nustatyta, kad šių medžiagų kiekis iškvėptame ore priklauso nuo keleto parametrų, iš kurių didžiausią įtaką turėjo laiko trukmė nuo kavos suvartojimo iki mėginio paėmimo.

Publikuotas
2022-08-07
Skyrius
Analytical Chemistry