Dujų chromatografijos-masių spektrometrijos metodo pritaikymas kokybiniam laisvųjų amino rūgščių nustatymui Cirsium vulgare (dygiosios usnies) augalinėje žaliavoje

  • Urtė Griškevičienė
  • Mindaugas Marksa
  • Augusta Ževžikovienė
  • Andrejus Ževžikovas
  • Liudas Ivanauskas

Anotacija

Aminorūgštys yra viena pagrindinių gyvo organizmo dalelių. Jos atlieka daug įvairių funkcijų – struktūrinę, receptorinę, energetinę, fermentinę ir kitas. Tyrimo tikslas – dujų chromatografijos-masių spektrometrijos (DC-MS) metodu nustatyti ir įvertinti laisvųjų aminorūgščių kokybinę sudėtį Cirsium vulgare augalo žaliavos mėginiuose. Tyrimo metu buvo svarbu parinkti dygiosios usnies žaliavos ekstrahavimo sąlygas, pritaikyti dujų chromatografijos-masių spektrometrijos (DC-MS) metodą laisvosioms aminorūgštims aptikti iš Lietuvoje užaugintos Cirsium vulgare žaliavos bei nustatyti laisvųjų aminorūgščių kokybinę sudėtį iš Cirsium vulgare žaliavos ekstraktų, pagamintų iš augalo šaknų, lapų, žiedų ir sėklų. MTBSTFA (N-metil-N-(tret-butildimetilsilil)trifluoracetamidas) buvo atrinktas derivatizacijai atliekant laisvųjų aminorūgščių analizę. Taikant dujų chromatografiją- masių spektrometriją su junginių dariniais ir remiantis masių spektrine duomenų baze, dygiosios usnies žaliavoje buvo identifikuotos laisvosios aminorūgštys: L-alaninas, glicinas, L-valinas, L-leucinas, izoleucinas, L-prolinas, L-serinas, L-treoninas, L-fenilalaninas, L-lizinas, L-tirozinas, L-asparto rūgštis ir L-glutamo rūgštis. Tyrimai parodė, kad laisvųjų aminorūgščių kokybinė sudėtis priklauso nuo augalo vegetacijos fazės ir augalų dalies.

Publikuotas
2022-08-07
Skyrius
Analytical Chemistry