Grybų ir kitų mikroorganizmų sąveika grybinių produktų pagerinimui

  • Matas Gavenauskas
  • Reda Iršėnaitė
  • Jurga Motiejūnaitė
Raktiniai žodžiai: bazidiomicetai, askomicetai, bakterijos, aktinomicetai, sinergija, antagonizmas

Anotacija

Gamtinėmis sąlygomis substratus kolonizuoja grupės įvairių mikroorganizmų, kurie tarpusavyje sąveikauja sinerginiais arba antagonistiniais ryšiais. Šios sąveikos gali daryti poveikį ekonomiškai svarbių grybų augimui, vystymuisi ir biochemijai, sustiprinti jų naudingąsias savybes, paskatinti vaisiakūnių augimą arba pagreitinti augimą grybienos, naudojamos įvairių produktų gamybai ir biotechnologiniams procesams, kuriuose dalyvauja grybai. Čia pateikiame literatūros apžvalgą, apimančią žinomas grybų ir bakterijų, grybų ir aktinomicetų bei skirtingų grybų sąveikas, kurios gali būti panaudotos grybinių produktų gamybai skatinti arba į kurias reikia atsižvelgti siekiant išvengti produkcijos nuostolių. Taip pat trumpai apžvelgiamos grybų ir mikroorganizmų kultivavimo drauge strategijos.

Publikuotas
2024-10-29
Skyrius
Mikrobiologija